Modriča, 15.01.2015.godine
U organizaciji Udruženja građana Budućnost iz Modriče, održan je IV sastanak Upravnog odbora projekta „Centar za cjeloživotno učenje“. Na sastanku je predstavljena organizacija „Budućnost“ koja je partner na projektu, a nedavno su obilježili 18 godina rada. Budućnost je 2000. godine registrovala prvu sigurnu kuću u Republici Srpskoj, a Gordana Vidović, predstavljajući organizaciju koju vodi, istakla je i da imaju 13 stalno zapislenih, SOS telefon, muški centar i da pružaju besplatnu pravnu pomoć.
Dijana Đurđević, voditeljica projekta CCU, predstavila je aktivnosti projekta, koje su zbog poplave, koja je zadesila Doboj 15. maja prošle godine, pomjerene za 3 mjeseca, te se projekat završava 31. marta ove godine. Uprkos pomjeranju sve aktivnosti su provedene, istraživanja su završena, a dokumenti objavljeni na internet stranicama partnerskih organizacija i ustanove Centar za cjeloživotno učenje. Identifikovani su i korisnici obuka koje se provode.
„Imamo 45 polaznika koji pohađaju obuku iz grafičkog dizajna, 60 ih je na obuci za ECDL START, a 30 polaznika obučavaće se za preduzetništvo i 12 za plasteničku proizvodnju“, naglasila je Đurđević.
Voditeljica projekta je podsjetila i da je u septembru 2013. godine registrovana ustanova „Centar za cjeloživotno učenje“ koja je 13. oktobra 2014. godine licencirana za provođenje 10 programa osposobljavanja.
Istaknut je i značaj trodnevne studijske posjete Sloveniji, gdje su se članovi delegacije upoznali sa dobrim praksama i iskustvima i potpisali sporazum o saradnji sa CDI Univerzumom, koji se bavi obrazovanjem odraslih.
Učesnici su na posljednjoj sjednici UO projekta diskutovali i o načinu organizovanja završne konfernecije, koja će 24. februara biti održana u Derventi, a na kojoj će biti potpisan Sporazum o saradnji.
Cilj Sporazuma je da uspostavi i definiše mehanizme saradnje organizacija civilnog društva, lokalne vlasti i institucija i zajednički rad u oblasti poboljšanja položaja teško zapošljivih kategorija.
Izrada Sporazuma o saradnji je jedna od aktivnosti projekta „Centar za cjeloživotno učenje“ koji se okončava negovim potpisivanjem. Projekat finansira Evropska unija, voditelj projekta je Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS u partnerstvu sa: UG Budućnost iz Modriče, NVO Biosplus iz Dervente, Asocijacija informatičara u BiH iz Sarajeva i Visoka poslovno tehnička škola iz Doboja.
Zavod za zapošljavanje RS, PJ Doboj i Zavod za obrazovanje odraslih RS u ovom projektu imaju ulogu saradnika.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

Ovaj projekat finansira Evropska unija

Podijelite objavu