ECDL Fondacija jednom godišnje organizira forum za sva informatička društva iz više od 100 zemalja svijeta. ECDL/ICDL kojeg razvija i implementira ECDL Fondacija je evropski i međunarodni standard za certificiranje vještine korištenja informacionih i komunikacionih tehnologija.

Svake godine se informatička društva koja su članice ECDL Fondacije natječu sa svojim najboljim i najuspješnijim projektima za nagradu u jednoj od slijedeće četiri kategorije:

  • ECDL u edukaciji
  • ECDL u društvu
  • ECDL na radnom mjestu i
  • Marketing

Svi predstavnici informatičkih društava prisutni na ECDL Forumu tajnim glasanjem biraju najuspješnije projekte, a prvi put je ove godine glasanje za prezentirane projekta izvršeno elektronskim putem.

Asocijacija informatičara iz BiH je aplicirala do sada više puta, a ove godine je uspjela osvojiti prvo mjesto u kategoriji ECDL u edukaciji sa svojim vrlo zanimljivim projektom “Girls’ SelfeSTEM”

Projekat „Girl’ SelfeSTEM“ održan je u proteklih godinu dana u Tomislavgradu, Maglaju i Rogatici, kroz niz radionica sa srednjoškolkama iz oblasti nauke, tehnologije, ekonomije i matematike (eng. STEM – science, technology, economics, mathematics).

Prvu nagradu (veliki stakleni globus) za najbolji projekat u kategoriji ECDL u edukaciji predsjednici Asocijacije informatičara u BiH, Mensuri Beganović uručio je 26.4.2018. na ECDL Forumu organiziranom u Pragu, Predsjednik ECDL Fondacije g. Tony Franke.

Asocijacija informatičara u BiH je prije 12 godina postala članica ECDL Fondacije, i ovlaštena je da provodi certificiranje kandidata za različite ECDL certifikate.

ECDL Best Practice Award-2018

Najveći broj certificiranih kandidata je iz reda državnih službenika, mladih nezaposlenih lica, učenika i studenata. Nadzire i koordinira rad ovlaštenih ECDL centara u BiH i osigurava kvalitet procesa certificiranja za ECDL, što ovaj certifikat izdvaja i čini prepoznatljivim. U svijetu je oko 15 miliona kandidata certificirano za ECDL/ICDL certifikat, a u BiH oko 15 hiljada, što ni u kom slučaju nije dovoljno i govori o nivou digitalne pismenosti u našem društvu.

Podijelite objavu