ecdl-sarajevo

VJEŠTINE OSIGURAVANJA INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA – Zaštita vaše djece, privatnog života i vašeg poslovanja

Sa velikim brojem virtualnih sigurnosnih napada koji raste iz godine u godinu, njihov opseg i troškovi koje izazivaju se eksponencijalno povećavaju. Metode nelegalnog prikupljanja informacija, npr. „phishing“, „spamming“ i „hacking“ postaju sofisticiraniji, te stoga zaštita online podataka postaje sve važnija. Ni najnapredniji IT sigurnosni proizvodi ne mogu sami riješiti problem: ljudi trebaju veću svjesnost i prave vještine da zaštite kako vlastite podatke, tako i podatke svojih kompanija. Svakodnevni život postaje sve više digitalan. Ipak, ispod polovine EU građana smatra da su dobro informirani o rizicima cyber-kriminala.

Investiranje u IT sigurnosne proizvode neće osigurati punu zaštitu ukoliko ga ne prate ispravne sigurnosne IT vještine i dobro razumijevanje cyber prijetnji. Većina cyber sigurnosnih prepreka bi mogla biti spriječena i izbjegnuti visoki troškovi ukoliko bi se pratili jednostavni sigurnosni principi, kao što su korištenje sigurnosnih šifri, instaliranje anti-virus i anti-malware programa, neobjavljivanje povjerljivih informacija na društvenim mrežama, kao i neaktiviranje sumnjivih linkova.

Jedan od načina uspostavljanja dobrih IT sigurnosnih praksi za pojedince i organizacije je implementacija prepoznatljivih trening programa i certifikacije prema međunarodno priznatom standardu.

Podijelite objavu