Saopštenje za medije

U subotu, 17.3.2018. u Srednjoj strukovnoj školi u Tomislavgradu održana je završna prezentacija rezultata projekta “Girls’ SelfeSTEM”.

Za sudjelovanje u projekta osnaživanja djevojaka srednjoškolskog uzrasta u oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematika (eng. STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics), pod nazivom Girls’ SelfeSTEM, veliko zanimanje pokazale su 22 učenice Srednje strukovne škole, iako je u projektu bilo predviđeno samo 15 učesnica.

Mlade IT stručnjakinje Džemila Šehović i Rialda Spahić su uspjele prenijeti znanja učenicama iz IT tehnologija uz svesrdnu podršku profesora informatike, Kovačević Vinka, i ravnatelja škole, Čamber Stanka. Učenice su u periodu od skoro 5 mjeseci uspjele osmisliti i kreirati web stranice vrlo različitih sadržaja koje su prezentirale ovom prigodom. Sve njihove završne prezentacije mogu se pogledati na školskom portalu www.strukovnotg.ba

Ministar prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije gosp. Petar Galić, izrazio je veliko zadovoljstvo rezultatima ovog projekta i naglasio značaj projekata koji pridonose unapređenju kompetencija učenica i učenika za korištenje suvremenih tehnologija.

Djevojke su sve prisutne oduševile svojom kreativnošću i stečenim vještinama za dizajniranje web stranica. Mensura Beganović, predsjednica Asocijacije informatičara u BiH, koja je organizator i implementator projekta, uručila je na kraju svečanosti učenicama diplome za uspješno završenu obuku i prigodne poklone. Učenice su također od Asocijacije informatičara u BiH nagrađene vaučerima za besplatno polaganje testova za ECDL certifikat (European Computer Driving Licence) koji je međunarodno priznat standard za potvrđivanje znanja i vještina o informacionim tehnologijama i korištenju računara.

Projekat je finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH s ciljem osnaživanja mladih žena u oblasti informacionih i STEM tehnologija. Pored Srednje strukovne škole u Tomislavgradu, ovim projektom obuhvaćene su učenice iz Mješovite srednjoj školi u Maglaju i Srednje mješovite školi u Rogatici.

 

Funding provided by United States Government

Podijelite objavu